Ιούλ 272018
Βιβλιοπρόταση: Το χρώμα της καρδιάς μου

Αλήθεια, ποιά είναι τα χρώματα της καρδιάς; Έχει η καρδιά χρώματα; κι αν ναι, τότε με ποιον τρόπο εκφράζονται; Σύμφωνα με την ψυχολογία των χρωμάτων, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι «προγραμματισμένος» να αντιδρά στα χρώματα, τα οποία επηρεάζουν την αντίληψη και τα συναισθήματα του ατόμου. Η αναγνώριση των χρωμάτων συνδέεται άμεσα με βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Θα λέγαμε πως τα χρώματα αποτελούν τα πιο δυνατά κομμάτια της μη λεκτικής επικοινωνίας. Υπάρχει πλήθος θεωριών και υποθέσεων για την επίδραση των χρωμάτων. Άλλες πρεσβεύουν πως είναι αποτέλεσμα μάθησης, ενώ άλλες θεωρούν πως είναι μια υποσυνείδητη λειτουργία άμεσα συνυφασμένη με τον ψυχισμό του ατόμου.  Όπως και να ‘χει, το ίδιο το περιβάλλον στο οποίο ζει ο άνθρωπος είναι αδιαμφισβήτητα μία παλέτα χρωμάτων. Η ίδια η φύση με τα χρώματά της, γίνεται πηγή για έμπνευση, χαλάρωση, ένταση, δημιουργία, επηρεάζοντας άμεσα την αντίληψη, τις αισθήσεις και τα συναισθήματά μας.

Άραγε, η παιδικότητα έχει χρώμα;

Σε αυτή την ερώτηση ακριβώς απαντά το νέο παιδικό βιβλίο “Το χρώμα της καρδιάς” των  Alice Briere-Haquet και Csil  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.  Μέσα από το έμμετρο κείμενο και την υπέροχη εικονογράφηση, η οποία θυμίζει παιδική ζωγραφιά με ξυλομπογιές, αποτυπώνεται όλος ο ψυχισμός ενός παιδιού. Η εξωτερίκευση των συναισθημάτων χωρίς αναστολές, η ανάγκη του να γνωρίσει τον κόσμο των ενηλίκων, η ανάγκη του για εξερεύνηση, η ουσιαστική επαφή του με την φύση και τόσες άλλες ερμηνείες που θα μπορούσε να δώσει ο καθένας μας γύρω από την έννοια του παιδιού παρουσιάζονται με κάθε λεπτομέρεια.

“Το χρώμα της καρδιάς”είναι ένα βιβλίο, το οποίο μέσα από την εικόνα, που κυριαρχεί, εισάγει τα παιδιά στον κόσμο των χρωμάτων και των συναισθημάτων. Άλλωστε, ο ήρωας του βιβλίου ο Πολ ταυτίζεται απόλυτα με τον ψυχισμό ενός  μικρού παιδιού. Όσο και να θέλει ο ίδιος να κρύψει τα συναισθήματά του δεν τα καταφέρνει…

 

Ό,τι συμβαίνει στην καρδιά του φαίνεται στα μάγουλά του.

Ο Πολ κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης του παρατηρεί πως τα χρώματα υπάρχουν παντού γύρω του. Όλη η φύση είναι γεμάτη χρώματα. Κάθε χρώμα κι ένα συναίσθημα, μια ανάγκη για εξωτερίκευση. Όπου και να βρισκόταν, όποια κατάσταση και να έπρεπε ο ίδιος να αντιμετωπίσει… όλα είχαν χρώμα. Κι αυτό το χρώμα είχε άμεση επίδραση και στον ίδιο… γίνεται ροζ στη χαρά, κόκκινος από τα φιλιά, μπλε από ντροπή, γκρι στη λυπητερή στιγμή, κίτρινος στην αμμουδιά και μοβ στα ωραία δειλινά…

Όμως δεν βλέπει πουθενά το χρώμα που μεταμορφώνει σε μεγάλους τα παιδιά…

Έτσι λοιπόν ο Πολ έρχεται αντιμέτωπος με μια μεγάλη αλήθεια… Τα συναισθήματα και η ευαισθησία των ανθρώπων δεν προσδιορίζονται από την ηλικία, το φύλο, τον πολιτισμό, την κουλτούρα… Τα συναισθήματα υπάρχουν παντού και σε όλους απλώς ανάλογα με τα βιώματα του καθενός, διαφοροποιείται ο τρόπος με τον οποίον εξωτερικεύονται.

 

Κι έτσι καταλαβαίνει πως ολόκληρος ο κόσμος χρώματα συνέχεια αλλάζει…

Ο Πολ λοιπόν αντιπροσωπεύει την ίδια την παιδική φύση και την ευαισθησία με την οποία χαρακτηρίζεται.

Κι όλος ο κόσμος συμφωνεί: έχει μια καρδιά χρυσή.

… Κάπου εδώ,  μας έρχονται στο νου τα λόγια  από εκείνο το τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου “Πώς να κρυφτείς από τα παιδιά; έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα…”. Σε αυτήν ακριβώς την παιδική φύση αναφέρεται το βιβλίο “Το χρώμα της καρδιάς μου”. Στο πρόσωπο του Πολ εξωτερικεύεται ολόκληρη η έννοια της παιδικότητας. Δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να κρύψει το συναίσθημά του και… αλήθεια, γιατί να το κρύψει; γιατί οι ενήλικες κρύβουν τα συναισθήματά τους;

Ένα ευαίσθητο βιβλίο, το οποίο βοηθάει μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους.

 

Και τώρα ώρα για παιχνίδι!

  1. Δραστηριότητα: Το χρώμα της καρδιά μου είναι:….
  • Ο εμψυχωτής καλεί την ομάδα να φορέσει τη χρυσή της πανοπλία και να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους. Με τη μορφή παντομίμας και δραματοποίησης φοράνε όλοι μαζί τη χρυσή στολή, κλείνουν τα κουμπιά, βάζουν τις δερμάτινες μπότες, βάζουν την περικεφαλαία, γυαλίζουν το σπαθί, το βάζουν στη θήκη κλπ.
  • Όταν λοιπόν όλοι είναι έτοιμοι, ο εμψυχωτής ανακοινώνει πως το χρώμα της καρδιάς μου είναι… π.χ. κόκκινο. Τα παιδιά στο σημείο αυτό καλούνται να πάνε να βρουν και να πιάσουν κάτι κόκκινο. Στη συνέχεια, ένα άλλο παιδί από την ομάδα ανακοινώνει πως το χρώμα της καρδιάς μου είναι… π.χ. κίτρινο και τα υπόλοιπα μέλη πάνε να βρουν κάτι κίτρινο. Καλό θα ήταν όλα τα μέλη της ομάδας να πουν με τη σειρά από ένα χρώμα.
  • Σε ένα δεύτερο επίπεδο, θα μπορούσε το κάθε παιδί με τη σειρά του να εκφράσει και το συναίσθημά του. Για παράδειγμα, το χρώμα της καρδιάς μου είναι κόκκινο γιατί νιώθω αγάπη ή ροζ επειδή νιώθω χαρά κλπ. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας καλούνται να νιώσουν οι ίδιοι το συναίσθημα και να το αποτυπώσουν στο πρόσωπό τους ή στον τρόπο που περπατούν και στη συνέχεια να αναζητήσουν στον χώρο το αντίστοιχο χρώμα.

  2. DIY το δικό μας Πόλ

Υλικά:

  • χαρτόνι ή χαρτόκουτο (από το οποίο κόβουμε ένα μεγάλο στρόγγυλο σχήμα, δύο μικρότερα για μάτια, δύο λεπτές λουρίδες για φρύδια, ένα τρίγωνο για μύτη και ένα μισοφέγγαρο για στόμα).
  • διαφάνειες σε διάφορα χρώματα
  • διπλόκαρφα
  • ψαλίδι και κόλλα στικ

Στο μεγάλο στρογγυλό χαρτόνι κολλάμε σε κομματάκια τις πολύχρωμες διαφάνειες. Τις διαφάνειες τις τοποθετούμε με τη μορφή κολάζ. Στη συνέχεια, με τα διπλόκαρφα τοποθετούμε και τα υπόλοιπα κομμάτια στο πρόσωπο.

Τα παιδιά αφού έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή του προσώπου, και έχοντας καθίσει σε κύκλο αποτυπώνουν το καθένα με τη σειρά κι από ένα συναίσθημα. Σε περίπτωση που η ομάδα είναι δουλεμένη στην ενσυναίσθηση, θα μπορούσε παράλληλα το κάθε παιδί να παραθέτει και μία εμπειρία από τη ζωή του, όπου βίωσε το αντίστοιχο συναίσθημα.

Σε μικρότερες ηλικίες, το κάθε παιδί μπορεί  να αποτυπώσει το συναίσθημα στο πρόσωπο που έφτιαξε και τα υπόλοιπα παιδιά να προσπαθούν να μιμηθούν με μορφή γκριμάτσας στα πρόσωπά τους το συναίσθημα αυτό.

Ευχαριστώ από καρδιάς τις εκδόσεις Παπαδόπουλος που μου έδωσαν την ευκαιρία να ταξιδέψω στον υπέροχο κόσμο των χρωμάτων και των συναισθημάτων, μέσα από το παιδικό αυτό αριστούργημα “Το χρώμα της καρδιάς”.

Καλή συνέχεια, φίλοι μου!

…και μην ξεχνάτε να ακούτε κι εσείς το παιδί που κρύβεται μέσα σας!!

 

 

 

κοινοποίηση

γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.