Οκτ 132018
Βιβλιοπρόταση: Το πλεξικό της Φανταστικής

Αλήθεια τι να είναι αυτό το “Πλεξικό της Φανταστικής”; Είναι άραγε κάποιο παραμύθι; Είναι άραγε κάποιο βιβλίο γνώσεων; Μήπως κάποιο λεξικό ή μήπως κάποιο τετράδιο με ασκήσεις; Και… αυτή η “Φανταστική” μήπως είναι κάποια γλώσσα όπως για παράδειγμα η Σκανδιναβική, η Αγγλική, η Γερμανική, η Ελληνική κλπ… ή κάποια διάλεκτος όπως η ποντιακή, η κρητική, η κυπριακή κλπ… Από την άλλη, αυτό το “πλεξικό” τι να σημαίνει; Μήπως ένα λεξικό που “πλέκει” λέξεις. Και γιατί να πλέκει τις λέξεις…; Μήπως οι λέξεις κρυώνουν και πρέπει να τις πλέξουμε για να ζεσταθούν…; Μα πόση φιλοσοφία και σκέψη πάνω σε ένα τίτλο βιβλίου…

“Το Πλεξικό της Φανταστικής” του αγαπημένου δασκάλου Άγγελου Πατσιά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος είναι ένα πρωτότυπο εγχειρίδιο δημιουργικής σκέψης και γραφής. Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο που ξεχωρίζει σε καινοτομία καθώς αλλάζει ανάλογα με τον άνθρωπο που το κρατάει στα χέρια του.

Φτιάξε τη δική σου γλώσσα. Ξεκίνα δημιουργώντας ένα φανταστικό αλφάβητο

Ένα εγχειρίδιο, που βασισμένο στις αρχές της διαφοροποίησης, ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε παιδιού και καλεί τους αναγνώστες σε ένα ταξίδι φαντασίας. Οι αναγνώστες λοιπόν, ως άλλοι “λεξερευνητές” καλούνται να ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβουν οι λέξεις. Ένα παιχνίδι φαντασίας και μυστηρίου που σε καλεί να φτιάξεις τις δικές σου ιστορίες, να ανακαλύψεις ερμηνείες λέξεων, να δημιουργήσεις κόμιξ, γλωσσοδέτες ακόμα και νέα ζώα…  Άλλωστε, στον κόσμο της φαντασίας δεν υπάρχει σωστό και λάθος!

Σκαρφίσου μια ιστορία για να θυμάται ένα πρωτάκι ότι το “αι” διαβάζεται “ε”.

Ο συγγραφέας καλεί τους λεξερευνητές σε ένα  δημιουργικό παιχνίδι ανακάλυψης που με γνώμονα τη φαντασία καταγράφουν τις δικές τους ερμηνείες λέξεων και δημιουργούν τις ιστορίες τους. Έχεις ακούσει ποτέ τη λέξη “πλαγιατζούρι”; Τι είναι το “μπιφτεκότο”; Αλήθεια τι μπορεί να είναι το “πυροπιτάκι”;

Πυροπιτάκι

Εννοείται πως δεν μπορούσα να μη γίνω κι εγώ για λίγο παιδί και να ταξιδέψω στη χώρα της Φαντασίας!

“Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας φούρναρης. Ζύμωνε και έψηνε κάθε μέρα τα πιο νόστιμα αρτοσκευάσματα! Όλοι είχαν να το λένε! Κάποια φορά όμως, ένα από τα τυροπιτάκια που έψηνε στο φούρνο κάηκε και μαύρισε λίγο περισσότερο. Για την ακρίβεια αυτό το τυροπιτάκι, γεμάτο περιέργεια, εντυπωσιάστηκε από το χρώμα της φωτιάς και ήθελε να την ακουμπήσει… Πάλι καλά που αμέσως έκανε “Φουφουφου” και απομακρύνθηκε. Ε! όταν το είδε ο φούρναρης αμέσως κατάλαβε τι είχε συμβεί και το “Πυροπιτάκι” πήρε μια ξεχωριστή θέση στη βιτρίνα του καταστήματος!”

Το “Πλέξιμο της Φανταστικής” αποτελεί μια μοναδική πρόταση για όλα τα παιδιά,  ανεξάρτητα αν αγαπούν ή μισούν να γράφουν!

Ευχαριστώ από καρδιάς τις εκδόσεις Παπαδόπουλος


Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: