Νοέ 122018
DIY χρωματιστά σχήματα κι ένα παιχνίδι με φως και χρώματα ξεκινά…!

Τα παιδιά ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους μέσα από το παιχνίδι και τις αισθήσεις! Το φως όπως και τα χρώματα αποτελούν ερεθίσματα που διεγείρουν έντονα την όραση και τραβούν την προσοχή. Τι θα λέγατε λοιπόν, να φτιάξετε στη στιγμή ένα υπέροχο παιχνίδι αντικατοπτρισμού με απλά υλικά; Ένα παιχνίδι με φως και χρώματα, πειραματισμού και ανακάλυψης.

Υλικά που θα χρειαστείς:

  • Χρωματιστές διαφάνειες
  • Γλωσσοπίεστρα
  • Πιστόλι σιλικόνης ή κόλλα στικ
  • Ψαλίδι

Διαδικασία: Σχεδιάζεις με τα ξυλάκια διάφορα σχήματα. Στην συνέχεια, κόβεις και κολλάς στο αντίστοιχο σχήμα την διαφάνεια. Τέλος, κολλάς από την πίσω μεριά και τα υπόλοιπα ξυλάκια.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι που τροποποιείται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ηλικιακής φάσης και του ενδιαφέροντος του κάθε παιδιού.

Για παράδειγμα, στην περίοδο 0-6 μηνών μπορεί να αποτελέσει απλώς ένα οπτικό ερέθισμα σε μορφή μόμπιλ.

Ενώ λίγο αργότερα στην περίοδο 6-12+ μηνών τα χρωματιστά σχήματα μπορούν να τοποθετηθούν στο τζάμι ενός παραθύρου. Με αυτό τον τρόπο τα μικρούλια μας παρατηρούν τα διάφορα χρώματα και βιώνουν με κάποιον τρόπο, θα λέγαμε, το χρώμα καθώς βλέπουν μέσα από αυτό.

Κατά την προνηπιακή ηλικία τα μικρούλια μας με τη βοήθεια των χρωματιστών σχημάτων μπορούν να πειραματίζονται και να έρχονται σε επαφή με τα χρώματα, να τα κατανοούν και να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους γύρω από τα βασικά και τα συμπληρωματικά.

Ενώ κατά τη νηπιακή ηλικία, μπορούν να έρθουν σε επαφή με την έννοια του αντικατοπτρισμού μέσα από τα σχήματα και τα χρώματα. Στην περίπτωση αυτή, η δημιουργία ενός πολύχρωμου κολάζ στο παράθυρο εμπλουτίζει ακόμα περισσότερο την όλη διαδικασία.

Εμείς προς το παρόν τα έχουμε τοποθετήσει στο παράθυρο. Το φως της ημέρας και οι ακτίνες του ήλιου δημιουργούν υπέροχα χρωματιστά ερεθίσματα και άπειρες ώρες παρατήρησης. Ο μικρούλης μας, τώρα 9 μηνών, είναι ξετρελαμένος!

Περιμένω εντυπώσεις!

Καλή και δημιουργική συνέχεια, φίλοι μου!

κοινοποίηση

Reader Comments

  1. Ευαγγελία μου ειλικρινά βρίσκω την ιδέα σου ευφάνταστη και όμορφα υλοποιήσιμη. Τόσο απλή αλλά τόσο σημαντική για την ανάπτυξη των μωρών μας. Την κρατώ στα προσεχώς για τον αδερφούλη μας!! Μπράβο συνέχισε να μας δίνεις κι άλλες όμορφες ιδέες και το σημαντικό να πω…εύκολα εκτελέσιμες !

γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.