Ιαν 222019
Παίζοντας με το παραμύθι… Για ένα δημιουργικό απόγευμα με το παιδί σας…

Μιας και ο χειμώνας μας δίνει την ευκαιρία να περνάμε περισσότερες ώρες στο σπίτι με τα παιδιά μας, τι καλύτερο από το να παίζουμε διασκευάζοντας τα αγαπημένα μας παραμύθια! Η δραματοποιημένη αφήγηση, βοηθάει το παιδί να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στο παραμύθι, ενώ δημιουργεί μια διασκεδαστική στιγμή εμπειρίας και ενίσχυση σχέσης μαζί με το γονιό. Ο γονέας λειτουργεί υποστηρικτικά για το παιδί και αποσύρεται διακριτικά δίνοντάς του την δυνατότητα για αυτενέργεια και πρωτοβουλία. Ένα λοιπόν, αγαπημένο χειμωνιάτικο παραμύθι είναι το «Μαγικό γάντι» πρόκειται για ένα ουγκρικό παραδοσιακό παραμύθι που μας εμπνέει την ανεκτικότητα, τον σεβασμό, την αποδοχή του άλλου, την εμπιστοσύνη.

Μια μέρα, ένα μικρό αγόρι έπαιζε στο χιονισμένο δάσος με το σκύλο του. Δίχως να το καταλάβει του έπεσε από την τσέπη το ένα του γάντι. Ήταν ένα χειροποίητο  γάντι, με κόκκινη φόδρα. Συνέχισαν λοιπόν ανέμελοι τον περίπατό τους στο δάσος και το γάντι έμεινε πίσω, πεσμένο κατάχαμα στο αφράτο χιόνι.

Ένα ποντικάκι, τόσο δα ήταν, πέρασε από εκεί κι είδε το γάντι μπροστά του. Το τριγύρισε από εδώ, το κοίταξε από εκεί. “Άδειο πρέπει να είναι”, σκέφτηκε και τσουπ….τρύπωσε στο όμορφο και ζεστό γάντι που πράγματι ήταν αδειανό. Το κρύο ήταν τσουχτερό έξω, δε γινόταν να αντέξεις δίχως μια φωλίτσα να κρυφτείς.

“Τι γλυκιά ζεστασιά έχει εδώ μέσα”, σκέφτηκε το ποντικάκι. “Εδώ θα ζήσω! Θα μείνω όλο το χειμώνα, ώσπου να περάσει το κρύο. Ύστερα…βλέπουμε”, είπε και ζάρωσε σε μια γωνιά να ξεκουραστεί.

Λίγο αργότερα χοροπηδώντας κατέφτασε εκεί γύρω ένας βάτραχος, πράσινος πράσινος! Κοντοστάθηκε έξω από το γάντι.

-Είμαι Βάτραχος. Μπορώ να μπω κι εγώ μέσα; Κάνει πολύ κρύο έξω.

-Έντάξει, έλα!, του είπε δίχως να το σκεφτεί το ποντίκάκι και μέσα στο γάντι έγιναν δύο τα ζώα.

Λίγο μετά, χραπ χρουπ πάνω στο χιόνι, να σου κι ο λαγός με γρήγορες κινήσεις και αυτιά μεγαλύτερα από το σώμα του.

-Είμαι ο λαγός. Μπορώ να μπω κι εγώ μέσα; Κάνει πολύ κρύο έξω.

-Έντάξει, έλα!, του είπαν με μια φωνή η ποντικάκι κι ο βάτραχος.

Τώρα τα ζώα μέσα στο γάντι ήταν τρία και στριμώχτηκαν λίγο παραπάνω για να χωρέσουν.

Λίγο μετά εμφανίστηκε μια αλεπού. Περπάτησε προσεκτικά προς το γάντι.

-Είμαι η Αλεπού. Μπορώ να μπω κι εγώ μέσα; Κάνει πολύ κρύο έξω.

-Έντάξει, έλα!, της είπαν όλοι μαζί. Τώρα τα ζώα μέσα στο γάντι ήταν τέσσερα και έπρεπε να στριμωχτούν λίγο παραπάνω για να χωρέσουν.

Στο τέλος εμφανίστηκε μια μεγάλη αρκούδα που πλησίασε κι αυτή το γάντι. Άκουσε φασαρία μέσα και ρώτησε:

-Ποιος είναι μέσα στο γάντι;

-Είμαι η Αρκούδα. Μπορώ να μπω κι εγώ μέσα; Κάνει πολύ κρύο εδώ έξω.

-Ε, καλά. Έλα!, της είπαν.

Η Αρκούδα όρμηξε μέσα. Τώρα τα ζώα μέσα στο γάντι έπρεπε να στριμωχτούν πάρα πολύ για να χωρέσουν. “Τι γλυκιά ζεστασιά έχει εδώ μέσα”, σκέφτηκε η Αρκούδα… “Εδώ θα ζήσω! Θα μείνω όλο το χειμώνα, ώσπου να περάσει το κρύο. Ύστερα…βλέπουμε”, είπε και ζάρωσε σε μια γωνιά να ξεκουραστεί.

 

..

Και τώρα ώρα για παραμυθοπαίχνιδο

Υλικά: ένα γάντι, δαχτυλόκουκλες ή παιχνίδια τύπου playmobil και πολύ μα πολύ φαντασία!!!

Τι; Δεν έχετε δαχτυλόκουκλες με τους ήρωες της ιστορίας;; Τι θα λέγατε να αλλάζατε τους ήρωες της ιστορίας και να χρησιμοποιήσετε για ήρωες τα παιχνίδια τύπου Playmobil (μικρού μεγέθους ώστε να χωράνε μέσα σε ένα γάντι) του παιδιού σας. Για αρχή λοιπόν, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να σας φέρει 5-7 παιχνίδια τύπου Playmobil. Και η αφήγηση ξεκινά…. Η πλοκή της ιστορίας μας είναι απλή: «Μια μέρα, ένα μικρό αγόρι έπαιζε στο χιονισμένο δάσος με το σκύλο του. Δίχως να το καταλάβει του έπεσε από την τσέπη το ένα του γάντι. Ήταν ένα χειροποίητο γάντι, με κόκκινη φόδρα. Κανένας δεν το πρόσεξε κι έτσι συνέχισαν ανέμελοι τον περίπατό τους στο δάσος και το γάντι έμεινε πίσω, πεσμένο κατάχαμα στο αφράτο χιόνι….». Αλήθεια, τι θα γινόταν εαν έβρισκε το γάντι ένας πολύ-ταξιδεμένος πρίγκιπας, ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο που δεν ήθελε να το στολίσουν, ένας σκύλος που έψαχνε για παρέα και τόσοι μα τόσοι ήρωες που θα ήθελαν να μπουν στην δική σας ιστορία.

Κάθε φορά μπορείτε να σταματάτε την αφήγηση και να ζητάτε από το παιδί σας να επιλέξει τον επόμενο ήρωα που συναντά στον δρόμο του το γάντι, ενώ παράλληλα θα χτίζεται από κοινού τα χαρακτηριστικά του ήρωά σας. Μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε την φαντασία σας και την δημιουργικότητά σας!!

Και λίγο δημιουργικότητα ακόμα…

Ξαναλέγοντας την ιστορία με την βοήθεια του παιδιού σας, μπορείτε να αποθανατίζετε με την φωτογραφική σας μηχανή ή με το κινητό την κάθε σκηνή της ιστορίας σας. Στην συνέχεια, μπορείτε να τις εκτυπώσετε και να φτιάξετε το δικό σας εικονοβιβλίο ή ακόμα για τους λάτρεις των animation, ένα βίντεο με κινούμενες εικόνες θα ήταν μια πρωτότυπη ιδέα. Πάρτε λοιπόν, το αγαπημένο σας παραμύθι, αλλάξτε τους ήρωες και αφήστε την φαντασία να σας ταξιδέψει!!!

Καλή διασκέδαση, φίλοι μου!!!

κοινοποίηση

Reader Comments

  1. Τι ωραία και πρωτότυπη ιστορία Ευαγγελία μου! Και πόσο δημιουργικός τρόπος για να τη χρησιμοποιήσεις! Είμαι σίγουρη ότι τα κορίτσια μου θα ξετρελάνουν..η Άννα κάνει συχνά την ..παντόφλα της κρεβατακι για παιχνιδάκια όποτε πιστεύω ότι θα της φανεί οικεία η ιστορία ! Ευχαριστουμε για την ωραία ιδέα!

  2. Εκπληκτική ιδέα για παιχνίδι! Και το concept της ιστορίας πολύ τρυφερό, που όλοι οι ήρωες κάνουν λίγο χώρο και στριμώχνονται για να χωρέσουν οι υπόλοιποι, χωρίς να σκέφτονται εγωιστικά.
    Πολύ ενδιαφέρουσα και η πρόταση της δημιουργίας ενός εικονοβιβλίου! Ευχαριστούμε, Ευαγγελία. ❤

    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Μαρία μου. Πρόκειται για ένα Ουγγρικό παραμύθι με πολύ όμορφα νοήματα όντως! Πραγματικά με λίγη φαντασία νομίζω μπορείς να σκεφτείς άπειρους τρόπους για παιχνίδι!!

γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.