Μάι 202018
Αποτελεσματική Διαπαιδαγώγηση (βιβλιοπρόταση)

Αλήθεια υπάρχει αποτελεσματική διαπαιδαγώγηση; Υπάρχει ένας τρόπος που εφόσον τον εφαρμόσουμε θα πάρουμε κατευθείαν το “παράσημο” του τέλειου γονιού ή του τέλειου εκπαιδευτικού; Και ποιος μπορεί να κρίνει αν είναι σωστός αυτός ο τρόπος;

Ίσως, κανένας να μη γεννιέται έτοιμος να αντιμετωπίσει το ρόλο του γονέα ή του εκπαιδευτικού… Σε αντίθεση με άλλους ρόλους που καλείται ο άνθρωπος να λάβει στη ζωή του, ο ρόλος του γονέα ή κάποιου επαγγελματία που ασχολείται με παιδιά είναι ο πιο απαιτητικός. Κι αυτό, γιατί δεν υπάρχει μια σταθερή μέθοδος του τύπου 1+1=2… Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, τα γονεϊκά πρότυπα έχουν αλλάξει, το περιβάλλον στο οποίο γεννιέται αλλά και η ίδια η κοινωνία μεταβάλλεται διαρκώς από την μια μέρα στην άλλη, με νέες προκλήσεις για γονείς και παιδιά…

Επομένως, μια μέθοδος διαπαιδαγώγησης που εφαρμοζόταν στο παρελθόν σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να περιμένουμε να έχει την ίδια αποτελεσματικότητα και σήμερα.

Αλήθεια τι μπορούν να κάνουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του σήμερα;

Το βιβλίο  “Αποτελεσματική Διαπαιδαγώγηση” της Jane Nelsen με μετάφραση της Σοφίας Ανδρεοπούλου, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα έχει ακριβώς τη λύση!

Στο βιβλίο η συγγραφέας κάνει αναφορά στον ρόλο της Θετικής Πειθαρχίας στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Η Θετική Πειθαρχία χρησιμοποιεί μεθόδους που συστήνουν καλοσύνη και σταθερότητα από τη μεριά του ενήλικα και ενθαρρύνουν τα παιδιά να υιοθετήσουν υπευθυνότητα  και κίνητρα για τις πράξεις τους, πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες, μα πάνω από όλα δεξιότητες ζωής.

Υπάρχουν τρεις βασικές προσεγγίσεις σχετικά με την αλληλεπίδραση ενήλικα – παιδιού:

  • Αυστηρότητα: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ενήλικοι που ασκούν υπερβολικό έλεγχο στο παιδί. Είναι οι αυταρχικοί γονείς/ εκπαιδευτικοί που βάζουν συγκεκριμένους κανόνες, χωρίς να δίνουν στο παιδί την επιλογή ή δυνατότητα να συμμετέχει το ίδιο στη λήψη αποφάσεων. Η τιμωρία είναι η μόνη μέθοδος γι αυτούς με γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα.
  • Ανεκτικότητα: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όσοι είναι πρεσβευτές της πλήρους ελευθερίας. Ελευθερία χωρίς όρια. Το παιδί μπορεί να κάνει ότι θέλει, δεν υπάρχουν κανόνες γι’ αυτούς, πράγμα που κάνει τα παιδιά αρκετά χειριστικά.
  • Θετική Πειθαρχία: Οι ενήλικοι σε αυτή την κατηγορία είναι πρεσβευτές της δημοκρατίας. Η Ελευθερία των παιδιών δεν καταπατεί την ελευθερία του ενήλικα (γονέα/ εκπαιδευτικού). Τα παιδιά έχουν περιορισμένες επιλογές. Οι κανόνες αποφασίζονται από κοινού στα οικογενειακά σύμβούλια ή στα συμβούλια της τάξης. Ο ενήλικας ενεργεί με σταθερότητα, καλοσύνη και σεβασμό απέναντι στο παιδί.

Μέσα από ένα πλήθος ρεαλιστικών παραδειγμάτων και εφαρμογών, η συγγραφέας κάνει γνωστό σε γονείς και εκπαιδευτικούς ότι το κλειδί της αποτελεσματικής διαπαιδαγώγησης δεν είναι σε καμιά περίπτωση η τιμωρία αλλά ο αμοιβαίος σεβασμός!

 

Η “Αποτελεσματική Διαπαιδαγώγηση” απευθύνεται τόσο σε γονείς όσο και σε εκπαιδευτικούς που στοχεύουν να βοηθήσουν τα παιδιά στο ταξίδι της ζωής.

Ευχαριστώ από καρδιάς τις εκδόσεις Διότρα που μου χάρισαν την ευκαιρία να ανακαλύψω κι εγώ με τη σειρά μου τα μυστικά μιας αποτελεσματικής διαπαιδαγώγησης μέσω αυτού του βιβλίου!

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ:

 

 

κοινοποίηση

γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.